Cum sa faci poze cu un aparat foto digital?

 

Pentru a face poze de calitate, nu trebuie neaparat sa investiti o multime de bani, intr-un aparat profesional, mai ales daca nu sunteti fotograf profesionist. Un aparat foto ieftin si bun este suficient, atata timp cat stiti sa il utilizati eficient.

Daca tocmai ati achizitionat un aparat foto digital si nu stiti de unde sa incepeti cu alegerea setarilor acestuia, atunci va invitam sa urmariti randurile de mai jos, unde vom prezenta pe scurt pasii pe care trebuie sa ii urmati.

In primul rand, schimbati acumulatorii, pentru a va asigura ca sunt incarcati, formatati cardul de memorie si setati data.

Alegeti formatul fisierului. Va sfatuim sa alegeti optinea RAW+JPEG. Cu ajutorul acesteia, fiecare captura va fi salvata in aceste doua formate. JPEG va ofera posibilitatea de a vizualiza pozele de pe toate tipurile de despozitive, in timp ce tipul RAW contine cea mai mare cantitate de informatie, care permite procesarea post-captura.

Alegeti dimensiunea imaginii si gradul de compresie. Dimensiunea imaginii trebuie sa fie cat mai mare posibil, pentru a cuprinde un numar cat mai mare de detalii. Astfel, in cazul in care vreti sa decupati sau sa redimensionati poza, aceasta isi va pastra nivelul de detaliu. In ceea ce priveste compresia fisierului, aceasta optiune va permite sa stocati un numar cat mai mare de poze pe cardul de date. Desi veti fi tentati sa alegeti gradul cel mai mare de compresie, optati mereu pentru cel mai mic, pentru a nu afecta calitatea imaginii.

Alegeti gradul de expunere. Majoritatea aparatelor foto digitale va ofera posibilitatea de a alege intre diferite moduri de functionare- automat, semi-automat, manual si presetat. Daca sunteti fotograf amator, alegeti modul automat de functionare.

Selectati contrastul. Toate camerele au un sistem de modificare a contrastului, astfel incat culorile sa fie cat mai fizibile, indiferent de conditiile de iluminare in care realizati fotografiile. Pentru amatori, va sfatuim sa alegeti optiunea AWB- Auto White Balance.